İletişim | Telefon Rehberi | Bilgi Edinme | International Students | International Relations |
 EN | TR |

 Kadirli Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

   
  • YÜKSEKOKULUMUZ
    • TARİHÇE
    • MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ
    • KADİRLİ
  • YÖNETIM
    • Yüksekokul Yönetimi
    • Yönetim Kurulu
    • Yüksekokul Kurulu
    • Teşkilat Şeması
  • BÖLÜMLER
    • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
      • Bölüm Tanıtımı
      • Akademik Kadro
    • Gıda Teknolojisi
      • Akademik Kadro
    • Organik Tarım İşletmeciliği
      • Akademik Kadro
    • Spor Yöneticiliği
    • Rekreasyon Yönetimi
  • MEVZUAT
    • YÖNETMELİK VE YÖNERGELER
  • AKADEMIK
    • Gıda Teknolojisi Bölümü Dersleri
    • Gıda Teknolojisi Bölümü Ders İçerikleri
    • Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü Dersleri
    • Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü Ders İçerikleri
    • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dersleri
  • ÖĞRENCİ
    • AKADEMİK TAKVİM
    • BOLOGNA
    • ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ
    • ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
    • WEB POSTA
    • BARINMA
    • STAJ
    • LABORATUVAR UYGULAMA FORMLARI
  • SERVİSLER
    • FORMLAR
    • KÜTÜPHANE
    • YEMEK LİSTESİ
  • İÇ KONTROL
    • BİRİM İŞLEM YÖNERGESİ
    • GÖREV TANIMLARI
    • HASSAS GÖREV ENVANTERİ
    • HASSAS GÖREV TESPİT FORMU
    • HİZMET ENVANTERİ
    • İŞ AKIŞ SÜREÇLERİ
    • İŞ PLANI
    • KAMU HİZMET STANDARTLARI
    • TEŞKİLAT ŞEMASI
    • YÖNETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • İÇ KONTROL BİRİM KOORDİNATÖRLERİ VE ÇALIŞMA GRUBU ÜYELERİ
  • PERSONEL
    • Akademik Personel
    • İdari Personel
   /  BÖLÜMLER  /  Bölüm Tanıtımı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Amacı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kadirli Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı’nın amacı; son yıllarda turizm sektöründe önem kazanan nitelikli, eğitimli ve gastronomi alanında yetkin mutfak şefleri yetiştirmektir. Hedef planımız kapsamında oluşturulan eğitim programı, öğrencilerin hem Türk Mutfağı hem de dünya mutfakları hakkında bilgi ve beceri sahibi olmaları ve temel işletmecilik eğitimlerini de almaları sağlanarak, yaratıcı, sorgulayan ve araştırmacı yönü gelişmiş şef aşçılar (yöneticiler) olarak mezun olmalarını hedeflemektedir.

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Avantajları

Yiyecek ve içecek sektörünün her geçen gün büyümesiyle birlikte, kalifiye personel ihtiyacının artması Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden mezun olan öğrencilerin rahatlıkla iş bulabilmesine ve yükselmesine imkân vermektedir. Özellikle son yıllarda gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün rağbet görmesi ve üniversitelerde bölümün yaygınlaşması da bu alanda yetişecek nitelikli akademisyen açığını kapatmak isteyen adaylara fırsat sağlamaktadır.

 Gastronomi Bölümü ve Mutfak Sanatları  Mezunlarının  İstihdam Alanları

  • Yiyecek ve içecek işletmelerinde ya da özel restoranlarda çalışabilirler,
  • Beş yıldızlı otellerde çalışabilir ya da kendi işletmelerini açabilirler,
  • Aşçılık okullarında ve mutfak akademilerinde eğitmen şef olarak görev yapabilirler,
  • Yemek fotoğrafçısı veya yemek eleştirmeni olarak çalışabilirler,
  • Başarılı olan ve isteyen adaylar akademik kariyer yapabilirler.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Çıktıları

  • Bölüm mezunları, gastronomi alanındaki kavramlar, teknikler ve yenilikler konusunda bilgi sahibidir ve bu bilgiye dayalı olarak mesleki konularda analiz yapar.
  • Bölüm mezunları, üretimden sunum aşamasına gelinceye kadar yiyecek ve içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir.
  • Gastronomi alanına ilişkin teknolojik araçları tanımasının yanı sıra; mutfak araç ve gereçlerini tanır ve kullanım şekillerini bilir.
  • İş güvenliği, işçi sağlığı, kalite kontrol ve yönetimi ve beslenme ilkeleri konuları hakkında bilgi ve bilince sahiptir.
  • Gastronomi alanında yapılan yemek yarışması, festival, seminer gibi etkinlikleri bilir ve bu organizasyonları yönetir.
  • Türk ve dünya mutfaklarını tanır, bu mutfaklar arasındaki farklılık ve benzerlikleri bilir.
  • Bilimsel olarak yeni gıda ürünleri geliştirebilir, gıdaların özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi sahibidir.
  • Alanına ilişkin bilgi ve iletişim teknolojilerini/otomasyon sistemlerini kullanabilir.
  • Menü planlama ve yiyecek içecek maliyet kontrolünün yanı sıra; kuver tasarımı, sunum ve servis tekniklerini bilir ve uygular.

 



BÖLÜMLER
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Gıda Teknolojisi
  • Organik Tarım İşletmeciliği
  • Spor Yöneticiliği
  • Rekreasyon Yönetimi